Puan Anna Waheeda merupakan salah seorang pengusaha porduk hasil laut yang sangat aktif di Kampung Igan. Beliau juga merupakan seorang usahawanan yang berniaga di Medan Selera Igan. Untuk entri kali ini, kami akan mempromisikan produk hasil laut yang Puan Anna Waheeda hasilkan. Antara produk yang sentiasa mempunyai stok simpanan adalah ikan masin kering pelbagai jenis seperti ikan bir, ikan senglo, ikan gelama dan banyak lagi. Beliau juga merupakan seorang isteri kepada nelayan kampung iaitu Encik Hassan. Encik Hassan merupakan nelayan yang sering menangkap ikan-ikan segar dan pada musim payak (udang) beliau merupakan antara pembekal utama payak. Harga bagi sekilo ikan masin yang Puan Anna Waheeda jual adalah bergantung kepada jenis ikan iaitu sekitar harga Rm15.00 ke RM 25.00. Kepada sesiapa yang berminat untuk mendapatkan ikan masin atau produk hasil laut yang lain, bolehlah menghubungi beliau di nombor yang tertera pada gambar yang dilampirkan.

ikanmasinkanna

 

Kampung Igan merupakan perkampungan nelayan yang sangat aktif. Nelayan ataupun menangkap ikan dan hasil laut merupakan aktiviti utama di Kampung Igan. Pelbagai produk hasil laut telah dihasilkan oleh penduduk Kampung Igan. Di Kampung Igan terdapat ramai usahawan kecil dan sederhana yang mengusahakan produk ikan kering dan ikan masin. 

HA Enterprise merupakan salah satu pengusaha produk Ikan Kering yang terdapat di Kampung Igan. Syarikat ini telah ditubuhkan pada tahun 1996 oleh Puan Rokiah Binti Sudin. Syarikat ini diusahakan oleh keluarga beliau. Syarikat ini menghasilkan produk hasil laut seperti Ikan kering, Ikan Salai, Udang Salai, Udang Masin, Budu dan banyak lagi. Kilang ikan beliau terletak di Kampung Sekerang Igan, 96400 Mukah, Sarawak. Harga pasaran bagi ikan kering yang beliau hasilkan dalah sekitar RM20 ke RM30 untuk sekilo ikan kerin. 

Terendak adalah sejenis topi atau penutup kepala berbentuk kon dan biasanya dibuat daripada daun nipah, daun rumbia, buluh atau rotan. Bahagian bingkai terendak dianyam dengan batang buluh yang diraut nipis, sehingga menutup keseluruhan permukaannya. Masyarakat dahulu memakainya sebagai penutup kepala daripada hujan dan panas. Kini, terendak dijadikan perhiasan dinding dalam rumah, hotel, restoran dan lapangan terbang berikutan dari rupa bentuknya yang menarik dan penggunaan warna yang ceria.

Terendak Igan merupakan salah satu daripada terendak paling popular di negeri Sarawak selain daripada Terendak Matu. Ini dapat dibuktikan apabila terdapat binaan-binaan di Bandar Mukah yang menggunakan terendak di puncak bangunan utama seperti Menara Pehin Setia, bangunan RECODA, Masjid Setia Raja dan beberapa bangunan lain.

Harga terendak Igan RM 18 saiz besar, RM 12 sederhana dan RM 8 kecil

Klik sini untuk lebih gambar