Salah satu pusat pendidikan awal kanak-kanak yang terdapat di Kampung Igan adalah TABIKA KEMAS KAMPUNG IGAN A yang terletak di Kampung Tengah Igan. Pusat ini mula beroperasi pada 11 November 1989. Pusat ini beralamat di Kampung Tengah Igan, 96400 Mukah Sarawak.  Seramai 96 orang kanak-kanak telah berdaftar di pusat ini pada tahun 2018. Pusat ini dikendalikan oleh empat orangtenaga pengajar. Pusat ini telah melahirkan ramai anak-anak Kampung Igan yang telah berjaya pada masa kini. 

 

TadikaA5

Klik sini untuk lebih gambar

SEDIDIK MUTIARA KAMPUNG IGAN


Sedidik Mutiara Kampung Igan merupakan sebuah pusat jagaan dan pengajaran kanak-kanak yang sangat aktif di Kampung Igan. Pusat ini telah mendapat pelbagai anugerah seperti Anugerah Pusat Harapan, Anugerah PPKKC Paling Cemerlang dan banyak lagi. Baru-baru ini, pusat ini telah mendapat anugerah sebagai Sedidik Mutiara, sekaligus dikenali sebagai Sedidik Mutiara Igan dan tidak lagi dikenali sebagai PPKKC Sedidik Igan. Pusat ini terletak di Kampung Tengah Igan.

Waktu operasi Sedidik Mutiara Igan untuk sesi pagi pada jam 8:00 pagi sehingga 11:00 pagi untuk kanak-kanak berumur 2 hingga 4 tahun. Sesi petang pula bermula jam 1:30 petang sehingga 4:30 petang untuk kanak-kanak 5 hingga 6 tahun. Bayaran yang dikenakan adalah sebanyak RM 35.00 sebulan untuk kanak-kanak 2 tahun ke bawah dan RM 25.00 sebulan untuk kanak-kanak 3 hingga 6 tahun. Pusat ini terletak di bawah jagaan Cik Suzana Binti Senhji sebagai Ketua dan 3 orang pembantu.

SedidikIgan

Tadika Kemas Kampung Tengah Igan adalah salah satu pusat jagaan dan bimbingan kanak-kanak yang terdapat di Kampung Igan. Pusat ini telah beroperasi lebih daripada 20 tahun. Pusat ini banyak memberi manfaat kepada kanak-kanak dan ibu bapa. Terdapat 4 orang tenaga pengajar yang sangat terlatih di dalam pusat ini. Terletak di Kampung Tengah Igan dan mampu menampung seramai 80 orang kanak-kanak. Pusat ini adalah percuma dan tiada sebarang yuran yang dikenakan. Setiap tahun, pusat ini akan mengadakan aktiviti sukaneka yang diadakan di padang sekolah lama.